Magnesium wat is dat eigenlijk?

Magnesium is een mineraal, net als calcium, zink of ijzer. Mineralen zijn belangrijk voor je gezondheid, omdat ze ervoor zorgen dat vitaminen hun werk kunnen doen in je lichaam. Het mineraal magnesium stuurt meer dan 300 verschillende enzymen aan. Deze enzymen zorgen ervoor dat allerlei processen in je lichaam goed verlopen.

Magnesium is dus noodzakelijk voor allerlei processen in ons lichaam. Zo zorgt magnesium onder andere voor:

  • De ontspanning van je spieren, zenuwen en bloedvaten
  • Het vrijmaken van energie uit voeding
  • De vorming van gezonde tanden en botten
  • Verhoogde weerstand tegen spanning en stress
  • Versterking van het geheugen en concentratievermogen
  • De bevordering van de gezondheid van je hart en bloedvaten
  • Stevigheid van het skelet
  • De overdracht van zenuwprikkels en het goed functioneren van je spieren

Je lichaam kan zelf geen magnesium aanmaken, dus dient het uit je voeding opgenomen te worden.

Een tekort aan magnesium heeft verschillende invloeden op je lichaam maar een tekort merk je pas als er echt veel te weinig magnesium is in je body.
Magnesium bevordert allerlei processen in je lichaam. Als je een langdurig tekort hebt aan magnesium kunnen zowel lichamelijke als psychische klachten ontstaan. Naast onrust, hoofdpijn en migraine hebben de klachten met name betrekking op stress, je spieren, energie, weerstand en bloeddruk. Ook botontkalking kan een verband hebben met een magnesiumtekort.

Magnesiumtekort en stress

Een magnesiumtekort maakt je gevoeliger voor stress. Stress zorgt ervoor dat je lichaam meer magnesium gebruikt dan normaal, waardoor je magnesiumvoorraad afneemt. Het tekort aan magnesium wordt alleen maar groter en leidt dus tot meer stress. Het is een vicieuze cirkel waarin je belandt.

Magnesiumtekort en spieren

Magnesiumtekort heeft een negatief effect op je spieren. Het heeft het tegenovergestelde effect van mineraal calcium. Waar calcium zorgt voor het samentrekken van de spieren, zorgt magnesium ervoor dat je spieren ontspannen. Maar als je lichaam te weinig magnesium krijgt, ontspannen je spieren onvoldoende. Je hebt dan namelijk meer calcium dan magnesium in je lichaam. Hierdoor kun je stijve spieren en spierkrampen krijgen.

Magnesiumtekort en energie, weerstand, oververmoeidheid

Als je een magnesiumtekort hebt, is er ook minder magnesium beschikbaar voor het vrijmaken van energie uit je voeding. Hierdoor zal je lichamelijke energie afnemen. Als je minder energie hebt, raak je sneller vermoeid, waardoor je minder zin hebt om leuke uitstapjes te maken. Op de bank liggen is dan meer aanlokkelijk dan een dagje naar het strand of een fikse wandeling in het bos. Daarnaast heeft een magnesiumtekort indirect invloed op je weerstand. Te weinig magnesium kan je gevoeliger maken voor stress. Te veel stress leidt weer tot een verminderde weerstand en hierdoor ben je eerder vatbaar voor virussen, bacteriën, schimmels en parasieten.

Magnesiumtekort en (licht) verhoogde bloeddruk

Hart en bloedvaten blijken baat te hebben bij voldoende inname van magnesium, omdat het mineraal zorgt voor versoepeling van de bloedvaten. Als de vaten rondom je hart erg stijf zijn heb je een hoger risico op hart- en vaatziekten. Dat kan de bloeddruk ongunstig beïnvloeden.

Magnesiumtekort en botontkalking

Magnesium draagt bij aan het behoud van sterke botten. Ook speelt het samen met calcium een rol bij de bot aanmaak. Een tekort aan magnesium kan bijdragen aan het ontkalken van de botten.