Bij vitamines en mineralen denk je al snel aan groenten en fruit. Of aan supplementen. Maar ook in boter, olie, volkorengraan en zuivel zitten vitamines en mineralen. Zonder deze stoffen kan ons lichaam niet goed functioneren.

Als je gezond en gevarieerd eet, krijg je bijna voldoende vitamines en mineralen binnen.
Maar er zijn natuurlijk uitzonderingen.
Veganisten, ouderen, zwangere vrouwen, kinderen, zieken, sporters en bijna iedereen die meer vraagt van zijn lichaam, hebben extra vitamines of mineralen nodig. Zij lopen anders het risico op een vitaminetekort.

Vitamines

Vitamines, van A tot K, zijn ontzettend belangrijk voor de gezondheid. Ze zijn betrokken bij de groei, het herstel en het goed functioneren van het lichaam. Zowel een tekort als een overschot is gevaarlijk. Sommige vitamines kan het lichaam niet zelf maken, en moeten uit de voeding komen. Voor flesvoeding ligt precies in de wet vast hoeveel er van elke vitamine in flesvoeding moet en mag zitten. Dat is voor elk merk hetzelfde.

Mineralen

Mineralen, zoals ijzer en calcium, zijn ontzettend belangrijk voor de gezondheid. Ze zijn bijvoorbeeld nodig bij de regulatie van enzymen en hormonen en worden niet door het lichaam zelf aangemaakt.

Tekort

Een vitaminetekort kan allerlei lichamelijke en andere soorten klachten geven. Denk aan futloosheid, vermoeidheid of concentratieverlies. Het is aantrekkelijk en makkelijk om vitaminepillen te slikken als je je niet goed voelt. Vergeet alleen niet dat er allerlei andere redenen kunnen zijn voor je klachten en het zomaar slikken van supplementen niet verstandig is.

Multivitamines

Als je inderdaad een vitaminetekort hebt, kun je extra op je voeding letten én ook een voedingssupplement uitzoeken. Kies een supplement waar alleen in zit wat je nodig hebt. Dus een vitamine D-supplement bij een vitamine D-tekort, en geen multivitamine. Want, hoe verrassend ook, een multivitamine is vaak niet alleen de beste keus. Soms zit er niet voldoende in wat je nodig hebt.

Teveel

Vaak wordt gezegd ‘baat het niet, dan schaadt het niet’. Dat is niet waar. Ook al plas je een teveel (alleen bij wateroplosbare vitamines) soms uit, tot die tijd kan de vitamine veel schade aanrichten in je lichaam. Vooral met vitamine A en B6 moet je goed oppassen. Maar ook te veel vitamine D, E, B3 en foliumzuur is ongezond. Soms geeft het zelfs problemen die onomkeerbaar zijn. Zo kunnen je zenuwen beschadigen door een teveel aan vitamine B6. Het resultaat is zenuwpijn of juist gevoelloosheid. In het ergste geval gaan de klachten niet meer over, ook als je stopt met de supplementen. Overschrijd dus de dagelijks aanbevolen dosis die op het etiket van de vitaminepotjes staat niet.

Wetgeving

In Nederland is voor een groot aantal vitamines een veilige bovengrens vastgesteld. Dat is de hoeveelheid die nog veilig is. Per vitamine en mineraal staat op onze website vermeld wat een veilige hoeveelheid is. Langdurig gebruik van een multivitamine met doseringen boven deze grens kan klachten geven.

In Nederland moeten in iedergeval alle (multi-vitamine)supplementen voldoen aan wettelijke eisen die staan vermeld in de Warenwet. Zo is in deze wet een maximum vastgesteld in supplementen voor:

  • Vitamine A: 1200 mcg retinol eenheden per dag (= maat voor vitamine A)
  • Vitamine D: 75 mcg per dag
  • Jodium:150 mcg per dag
  • Vitamine B6: 21 mg per dag (per 1-10-2018).

Bij de grens van 21 mg vitamine B6 in supplementen, is rekening gehouden met het feit dat ook een deel van vitamine B6 uit de voeding komt. De multi van MyVits houdt ook rekening met onze voeding en is daarop afgestemd!

Belangrijk is nu om voor jezelf te bepalen of en wat je extra slikt! Wij van MyVits kunnen je hierbij helpen, zo kunnen wij samen met jou bepalen wat verstandig is om te slikken voor, tijdens en na je training.

Visolie. Omega-3 vetzuren MyVits
Q10 & kokosolie. Aangevuld met goede vetten uit kokosolie MyVits
Vitamine D3 75 mcg 3000ie MyVits
Magnesium & vit B6 120 stuks. Aangevuld met vitamine B6 MyVits